Augustijn worden

Misschien ben je geraakt door een diep verlangen Jezus te willen volgen. Een diep verlangen om op Hem te lijken en altijd leerling te zijn. Misschien ben je geraakt door het voorbeeld en de woorden van Augustinus in dat verlangen. Woorden die je hart doen branden en woorden die je inspireren. Misschien ben je wel eens in aanraking gekomen met een gemeenschap van augustijnen. Je hebt gezien hoe ze werken, wat ze doen en hoe ze het doen. Misschien voel je diep in jezelf een verlangen om augustijn te worden.

Je bent welkom!

Augustijn worden is een van de vele mogelijkheden om God te dienen en leerling van Jezus te zijn en dienstbaar aan de kerk.

Wat moet ik doen om augustijn te worden?

Voor kandidaten uit Zuid-Soedan, Togo en Vietnam geldt een eigen programma dat verbonden is aan een huis van onze orde in Lome en Saigon.

Voor kandidaten uit West-Europa geldt:

Dat je rooms-katholiek gedoopt en gevormd bent

Volwassen bent

Een goede psychische gezondheid hebt


De vorming bestaat uit verschillende delen.

Eerst is er een kennismaking waarbij je door gesprek en overnachting kennis maakt met het leven in een augustijnse gemeenschap. Dat kan in iedere gemeenschap.

Als je echt deel wilt nemen aan ons leven dan begin je met het postulaat. Dit zijn drie jaren van voorbereiding. Dat bestaat uit een volledig jaar van meeleven in het klooster en ook taken in het klooster vervullen. Dit zal doorgaans plaatsvinden in het klooster in Gent. Daarna wordt bekeken op welke manier de studie verder vervolgd wordt. Als je de wens hebt om priester te worden of theologie te studeren volgen er twee jaar van filosofie. Voor kandidaten die de een andere wens hebben wordt gekeken naar een andere invulling van studie. 

Daarna vindt de inkleding plaats. Je ontvangt dan het habijt van de orde en krijgt vorming binnenshuis. Daarin word je voorbereid in het gebed, de psalmen, de geschiedenis van de orde, de regel en heb je ook je dagelijkse taken. Het is een jaar van onderscheiding. Na dit jaar kun je je geloften afleggen.

Je geloften leg je iedere keer voor een jaar af. Dit kan drie tot zes jaar duren voordat je je definitief verbindt aan de orde. na het afleggen van je geloften ga je doorgaans naar het vormingshuis in Heverlee. Afhankelijk van jouw keuze en die van de orde of je de orde dient als lekenbroeder of priester zal je studeren aan het seminarie Johannes XXIII of een andere studie volgen. Na de studie volgt een stage in het pastoraal werk.

Na de plechtige professie volgt eventueel een diakenwijding en/of priesterwijding.

Voor nadere informatie hierover kun je contact opnemen met de prior van een van de huizen of met de roepingsverantwoordelijke Venceslas Sassou Skpade,  skpade28@gmail.com. Kom gerust eens kijken of neem vrijblijvend contact op.  

boek